WK Advocaten
Kenaupark 24
2011 MT Haarlem
T. 023-7100022
M. 06-25248130 (mr. Willemsen)
M. 06-50248655 (mr. Kluivers)
F. 023-7993737
E. info@wkadvocaten.nl

Strafbeschikking

Indien u een overtreding hebt begaan of een misdrijf waarop een maximumstraf van minder dan 6 jaar staat, kunt u een strafbeschikking aangeboden krijgen van het Openbaar Ministerie. Op grond van de wet kan het OM u in deze gevallen straf opleggen zonder tussenkomst van de rechter. Het OM kan de volgende straffen opleggen:

  •   Taakstraf met een maximum van 180 uur
  •   Een geldboete
  •   Onttrekking aan het verkeer
  •   Een verplichting schade te vergoeden aan slachtoffer
  •   Ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 6 manden


Tevens kan het OM u aanwijzingen geven, zoals afstand doen van in beslag genomen voorwerpen.

Het afdoen van een zaak op deze manier maakt dat een langdurig proces niet nodig is, en is vaak aanleiding voor mensen om een strafbeschikking direct te accepteren. Waar het OM u niet voor waarschuwt, en waar zeer veel ophef over is geweest in de media in het kader van drugsbezit op festivals, is dat u door het accepteren van een strafbeschikking een veroordeling voor een strafbaar feit op uw naam krijgt. Dit betekent dat u vanaf dat moment in het bezit bent van een strafblad.

Het is daarom belangrijk dat u niet zonder meer akkoord gaat met een voorgestelde strafbeschikking. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met een advocaat die u kan adviseren over de gevolgen en de kansen in een gerechtelijke procedure. U heeft slechts 14 dagen de tijd om te reageren op een strafbeschikking, dus laat geen tijd liggen! Nadat u een strafbeschikking hebt geaccepteerd of de termijn heeft laten verlopen, is er namelijk geen mogelijkheid meer om daar op terug te komen.

Een voorbeeld van toepassing van de strafbeschikking is wanneer men op een festival wordt aangehouden met drugs op zak. De afgelopen tijd is veel kritiek geweest op de praktijk waarin men op festivals werkte met een ‘drugsstraat’, waar aan de lopende band drugsbezitters werden aangehouden en hen direct een strafbeschikking werd aangeboden. Nadat de strafbeschikking werd geaccepteerd, stond daartegen geen rechtsmiddel meer open, waardoor talloze mensen die een pilletje op zak hadden nu rondlopen met een strafblad.