WK Advocaten
Kenaupark 24
2011 MT Haarlem
T. 023-7100022
M. 06-25248130 (mr. Willemsen)
M. 06-50248655 (mr. Kluivers)
F. 023-7993737
E. info@wkadvocaten.nl

Beginnende bestuurders

In het kader van de verkeersveiligheid worden binnen het Nederlandse rechtssysteem beginnende bestuurders harder aangepakt als zij de fout in gaan. Wanneer bent u beginnend bestuurder?

Als u uw eerste rijbewijs behaald heeft op 16- of 17-jarige leeftijd, dan bent u de eerste 7 jaar na het behalen van het rijbewijs beginnend bestuurder. Als u 18 jaar of ouder bent op het moment dat u voor het eerst uw rijbewijs haalt, bent u de eerste 5 jaar beginnend bestuurder.

Naast het feit dat beginnende bestuurders sneller een cursus krijgen opgelegd, zoals blijkt uit dit overzicht, wordt aan beginnende bestuurders ook eerder een onderzoek naar de rijvaardigheid opgelegd. Dit kan al gebeuren indien u zich in de periode van 5 of 7 jaar twee maal schuldig hebt gemaakt aan een verkeersdelict, en u daarvoor onherroepelijk (geen hoger beroep meer mogelijk) bent veroordeeld, of de voorgestelde strafbeschikking hebt geaccepteerd. Ga daarom nooit zomaar akkoord als u een strafbeschikking voorgelegd krijgt, maar overleg altijd met een advocaat.

Voorbeelden van verkeersdelicten:

  • Gevaarzetting in het verkeer
  • Gevaarzetting in het verkeer met ongeval en letsel als gevolg
  • Bumperkleven
  • Meer dan 40 km/h te hard gereden op de autosnelweg
  • Meer dan 30 km/h te hard gereden op andere wegen (ook N-wegen!)
  • Niet naleven van verkeersregels of – tekens waardoor letsel is ontstaan


Daarnaast kan het CBR onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld als u 2 keer binnen bent veroordeeld voor rijden onder invloed of als u hebt geweigerd mee te werken aan een alcoholonderzoek, uw rijbewijs automatisch ongeldig verklaren. Aangezien een rijbewijs voor veel mensen een essentieel document is, kan het ongeldig worden daarvan vervelende gevolgen voor u hebben, bijvoorbeeld als u voor uw werk het rijbewijs nodig heeft.